ovchartsi.dir.bg

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(663)
Село Овчарци
Легенда за селото
Похода Овчарци - София
Предание за Страхил Войвода
Река Горица
Неофициална история на селото
Овчарченски водопад
Екопътека до водопада
Село на седмицата
На риба
Туристически указател
В Сапарева баня извира най-горещият минерален извор в Европа
Фото Галерия от миналото
Фото Галерия № 1
Фото Галерия № 2
Фото Галерия № 3
Децата на село Овчарци
Видео
Анкети
Календар
За контакти

БЛОГ АРХИВ
«« август 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


ДА ПОМОГНЕМ !!!

Село Овчарци 14:45
« Обратно
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
УНИКАЛЕН! Вижте какво прави само с резачка за дърва мъж от Овчарци
Единствен и неповторим със златни ръце. Така може да бъде определен един от жителите на село Овчарци (Община Сапарева баня). Неговото хоби е без аналог в България.

32-годишният Васил Говедарски е майстор на дървото с…моторна резачка. Само за няколко дни, той е в състояние от един огромен дънер да изреже каквото си поиска. "Засега съм се насочил към животните. Харесвам ги. Особено ми допадат мечките и вече съм направил няколко", казва Говедарски. За уникалните си способности, разбрал случайно преди 5-6 месеца. "От малък съм си представял, че ще работя с дърво, но така се стекоха нещата, че нямах тази възможност. През декември миналата година бях започнал да режа един дънер за дърва, и реших да видя дали мога да оформя глава на мечка. Така се започна", разказва Говедарски, който е с диплом за учител по рисуване. "Всяка вечер след работа вземам резачката и се захващам с хобито си. Това ми действа отморяващо и ме зарежда с енергия и емоции. В началото рисувах животното, което ще майстора, но след това образите ми вече бяха в главата и направо захващам с джагата (б.ред.-моторна резачка). Около 5-6 дни са ми необходими вече за направата на една 2-метрова мечка например", продължава Васко. В двора му освен мечки, вече "живеят" и зайци, кучета, джуджета и какво ли още не. "Много е важно дървото. Избирам го, защото трябва да гледам и жилите му, тъй като те водят някои от елементите на образа, който ще правя. Най-доброто дърво е от дъб, но пък е много скъпо. А на мен това ми е хоби все пак. И то скъпичко хоби", споделя майсторът. "Всичко правя само с моторна резачка. Друго не използвам. Обработвам със шкурка, лакирам и готово", допълва Говедарски.

Плътно до него е съпругата му Мони, която се включва и помага в хобито на мъжа си . Тя също като него е художествена натура и е майстор на…иконите.

"С всяко обработено дърво, разбирам какво мога да направя. В интерес на истината, нямам идея на какво съм способен. Пускам резачката и…започвам. А то се случва", заключва Говедарски.

Вижте какво може да се направи само с една моторна резачка. А ако искате да се свържете с него, можете да го направите на тел: 0897313299 / 0893525742

Източник: http://zadupnitsa.com/
20 Април 15, 14:45   

0.2283