ovchartsi.dir.bg

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(663)
Село Овчарци
Легенда за селото
Похода Овчарци - София
Предание за Страхил Войвода
Река Горица
Неофициална история на селото
Овчарченски водопад
Екопътека до водопада
Село на седмицата
На риба
Туристически указател
В Сапарева баня извира най-горещият минерален извор в Европа
Фото Галерия от миналото
Фото Галерия № 1
Фото Галерия № 2
Фото Галерия № 3
Децата на село Овчарци
Видео
Анкети
Календар
За контакти

БЛОГ АРХИВ
«« август 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


ДА ПОМОГНЕМ !!!

Село Овчарци 11:23
« Обратно
44-ма самодейци от Овчарци пяха шопски песни във Велинград, общинският съветник в Сапарева баня Йордан Кацарски и полицайката Йорданка Кацарска най-игриви на хорото
Самодейците от Овчарци, начело с председателя на читалището Стойне Кацарски, изминаха десетки километри от сапаревобанското село до град Септември, за да попътуват с теснолинейката до Велинград. Над 40 души сбъднаха мечтата си да стигнат до известния балнеоложки курорт по единствения запазен теснолинеен път в България.
Патриотична нотка на пътуването в този живописен кът на страната ни даде шофьорът на групата Георги Сакаджийски, който развя българския трикольор. Овчарчани споделиха пътуването с певците от МФГ „Голешовски фантове” от санданското село Голешово, които са техни дългогодишни приятели.
Бях обещала пред всички от ансамбъл „Горнополска песен”, че ще отидем на екскурзия до Велинград с теснолинейката, но тъй като времето застудя, исках да се откажем и да отложим пътуването за пролетта. Те обаче не дадоха и дума да се издума и се заех с организацията. Събрахме се „само” 44-ма души, начело с председателя на читалището Стойне Кацарски, и потеглихме. И нали сме много, напълнихме само два вагона. През целия път пяхме. Обядвахме във Велинград, откъдето автобусът ни взе и ни закара до хотелски комплекс „Предел”, където отседнахме за нощувка и голям купон. Ползвахме всички екстри, които предлага хотелът: сауна, басейн, фитнес зала и ресторантски услуги.
След това започна едно надпяване, здраве му кажи. Пяха децата, жените, мъжете, общи песни се ляха, а конкуренция ни бяха МФГ „Голешовски фантове”, които пътуваха с нас. На хорото пък се отличиха гостите на председателя. В компанията бяха Йордан Кацарски – общински съветник в Сапарева баня, негов съученик от Перник, Ани и Божидар Калвини от Сапарева баня, Спаска Кацарска, Ели Сакаджийска, Валентин Джаджаров и съпругата му Дафинка, полицайката Йорданка Кацарска, която е с капитански чин, дъщеря й Ралица и нейният приятел Георги. Естествено най-дърпани наляво и дясно бяха нашите музиканти – акордеонистът Бойко Дончев и тамбурджията Кирил Манов. Надпяването приключи след полунощ. На другия ден след обилна закуска потеглихме за Рилския манастир, където запалихме свещички за здраве на нас и нашите близки. Обядвахме на „Елешница” и пак попяхме, да не би домакините на ресторанта да се обидят. Прибрахме се в Овчарци към 19 часа и както разбрах на другия ден, част от групата е попяла и в селското ни заведение „Александрия“. Беше много хубаво!”, сподели ръководителката на „Горнополска песен” и секретар на местното читалище „Пробуда” Радка Лазарова. Тя подчерта, че билетите за влакчето до Велинград и пътуването до Рилския манастир, до който екскурзиантите решили да се отбият спонтанно, платил председателят Стойне Кацарски – собственик на строителна фирма. Дни преди незабравимото пътешествие самодейците приключиха творческата си година с банкет, на който бяха раздадени медалите на отличилите се на последните участия. „Връчихме два плакета от фестивала „Струма пее” и 8 медала, 4 от които златни”, сподели Лазарова.

Припомняме, че тази година бе много успешна за изпълнителите на народни песни от Шопско. Самодейците от Овчарци прибавиха в колекцията си от награди нови медали, грамоти, дипломи и плакети от национални и международни фолклорни фестивали, с които с основание се гордеят.

Източник : http://viaranews.com/
02 Декември 15, 11:23   

0.1174